Naslovna
 O nama
 GALANTERIJA
 ZA OPERATIVCA
 REGULATIVA
 NORMATIVI
 JAVNA NABAVA
 TEKSTILNI LANCI
 Linkovi
 Kontakt


A D R E S A R  NEZAOBILAZNA STRANICA GRAĐEVINSKOG OPERATIVCA  
Upiši traženi pojam


Google  Yahoo  MSN


GALANTERIJA - ZA OPERATIVCA - REGULATIVA - NORMATIVI - JAVNA NABAVA - TEKSTILNI LANCI -

  TEKSTILNI LANCI

CERTIFIKATI, ATESTI...ZA TEKSTILNE LANCE
PRILAŽEMO ODGOVOR MUP-a NA NAŠ UPIT O KORIŠTENJU TEKSTILNIH LANACA U RH KAO POTVRDA DA SE TEKSTILNI LANCI TRETIRAJU KAO DIO ZIMSKE OPREME.
 
Poštovani,
 
temeljem Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama:
 
Članak 94.
(1) Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,50 tona, prema ovom Pavilniku, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.
(2) Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.
(3) Na vozila se ne smiju postavljati gume s čavlima.
(4) Odredbe ovoga članka ne primjenjuju se na vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.
 
Obzirom da ovim pravilnikom nije specificirano od kojeg materijala lanci koji se stavljaju na gume moraju biti izrađeni ne postoji prepreka da se na gume u zimskim uvjetima stavljaju tekstilni lanci koji kao takvi spadaju u zimsku opremu.
 
S poštovanjem,
 
Odjel za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova RH
 
 
TEKSTILNE LANCE MOŽETE NARUČITI
ROBIN 098 45 59 38
tel. 01 29 30 373
 
 
UPUTSTVA ZA UPORABU
 Isse tekstilni lanci za vozila su proizvod od visoko otporne patentirane tkanine proizvedene u cijelosti u Europskoj uniji, a njihova svrha je omogućiti sigurnu i udobnu vožnju u ekstremnim uvjetima snijega i leda na kolniku.
 Da bi Isse tekstilni lanci za vozila ostvarili svoju svrhu, te kako bi Vam što dulje trajali molimo Vas da se pridržavate sljedećih uputstava za uporabu:
1. Postavljaju se isključivo kada su kolnici skliski ( snijeg i led na cesti ).
2. Ograničiti brzinu kretanja do 50 km/h.
3. Moraju se skinuti sa guma kada kolnici prestanu biti skliski ( nema više snijega i leda ).
4. Iznimno kod modela SUPERB C-500 i SUPER-ECO C-700 moguća je uporaba na mješanom kolniku ( snijeg / led i asfalt ). Ne treba skidati lance do kraja skliskog područja kolnika.
5. Niti jedan model ne može se koristiti na kolnicima bez asfalta ( dakle vožnja po makadamu, šljunčanim, zemljanim i dr.  kolnicima može dovesti do skraćivanja vjeka trajanja i oštećenja lanaca ).
6. Ovi lanci ( neovisno o modelu) nemaju vijek trajanja zimskih guma, pa se ne mogu ni upotrebljavati kao zimske gume ( npr. vožnja s lancima po mokrom asfaltu 200 kilometara u 2 dana zbog inteziteta i duljine uporabe može značajno skratiti, a kod slabijih modela i oštetiti lance ).
7. Nakon uporabe lance treba skinuti sa guma, očistiti, osušiti i pospremiti ( npr. ostavljanje neočišćenih i zaleđenih lanaca na gumama u hladnoj garaži ili vani može dovesti do skraćivanja vjeka trajanja i oštećenja lanaca ).
8. Lanci se mogu prati ( ručno, na temperaturama do 30°C ).
 Kako montirati lance?
 Jednostavno i brzo se postavljaju. Navucite lance na gumu ( kao da je navlaka ) što  je dalje moguće, pomaknite vozilo malo unaprijed ili unazad i postavite lance do  kraja. Brz i jednostavan proces bez ikakvih problema.
 
 Skraćivanje vijeka trajanja i oštećenja lanaca nastalih kao posljedica  nepridržavanja ovih uputstava ne mogu se uvažiti kod reklamacije.
 
 
TEKSTILNE LANCE MOŽETE NARUČITI
ROBIN 098 45 59 38
tel 01 29 30 373
 
 
Zemlje u kojima  tekstilni lanci ISSE zadovoljavaju zakonske propise:

Hrvatska: po zakonu u obveznu zimsku opremu spadaju četiri zimske gume ili ljetne gume utora 4 mm i lanci na pogonskim kotačima u zimskim uvjetima naravno, a ti su uvjeti kad je na kolniku 5 cm snijega (ne navodi se od kojih materijala).
 
Slovenija: po slovenskom zakonu u obveznu zimsku opremu spadaju četiri zimske gume ili ljetne gume i odgovarajući lanci u prtljažniku (odnosno na pogonskim kotačima u zimskim uvjetima na kolniku) ili lancima jednako vrijedna zamjena.
 
Srbija: po srpskom novom zakonu u obveznu zimsku opremu (a potrebna je od 01.11. do 15.04.) spadaju četiri zimske gume i odgovarajući lanci u prtljažniku (u slučaju zimskih uvjeta na kolniku gdje postoji oznaka lanca na pogonskim kotačima) ili ostala sredstva koja povećavaju trakciju u što spadaju i naši tekstilni lanci. (Imamo mišljenje Srpske agencije za bezbednost saobraćaja)
 
Austrija: u obveznu zimsku opremu spadaju četiri zimske gume ili ljetne gume sa odgovarajućim lancima, a takvi su svi koji udovoljavaju norme ONORM V5117, ONORM V5119 (i V5117 i V5119 se odnose isključivo na lance koji sadrže metal)i ONORM V5121. (naši tekstilni lanci kao i ostali koji nisu metalni spadaju u ONORM V5121,
 
Njemačka: priznaje ONORM V5121 kao i Austrija.

Švicarska: isto kao i Njemačka.
 
Francuska: lanci moraju udovoljavati normi B26 (ISSE imaju certifikat B26 Norm).

Bosna i Hercegovina: u obveznu zimsku opremu spadaju četiri zimske gume ili ljetne gume i lanci bez navođenja od kojeg materijala, pa je tu neka siva zona po kojoj se naši lanci mogu priznati, ali i nemoraju ( nisu potpuno jasni zakonski propisi po pitanju lanaca kao i kod nas, s tom razliokom što za Hrvatsku certifikat imamo, a za Bosnu nemamo).

Italija: za sada dopušta uporabu isključivo lanaca koji sadrže metal, ali su kod njih zimski uvjeti propisani samo u dolini Aosta i u Alpama (dakle skijališta).
 
 
 
 
 


(01.12.2013.)

VAŽNO!!! OD 01.04.2010. OBAVEZNO ENERGETSKO CERTIFICIRANJE NOVIH ZGRADA


- CJENIK ZA TEKSTILNE LANCE - SEZONA 2015./2016.
- TABLICA VELIČINA ZA TEKSTILNE LANCE
- TEKSTILNI LANCI U REKLAMNIM FILMOVIMAPretraži vijestiBono d.o.o., bojana@bono.hr
KONTAKT: Fax 01 29 30 133, GSM 098 19 32 570