Naslovna
 O nama
 GALANTERIJA
 ZA OPERATIVCA
 REGULATIVA
 NORMATIVI
 JAVNA NABAVA
 TEKSTILNI LANCI
 Linkovi
 Kontakt


A D R E S A R  NEZAOBILAZNA STRANICA GRAĐEVINSKOG OPERATIVCA  
Upiši traženi pojam


Google  Yahoo  MSN


GALANTERIJA - ZA OPERATIVCA - REGULATIVA - NORMATIVI - JAVNA NABAVA - TEKSTILNI LANCI -

  NORMATIVI

PODOPOLAGAČKI RADOVI
 
POSEBNE ODREDBE
Sve podne obloge moraju biti izvedene kvalitetno - površine moraju biti horizontalne, vertikalne ili zaobljene u zavisnosti od vrste podne obloge ili opisa poda, kutne letvice i drveni ili plastični profili moraju biti dobro pričvršćeni i priljubljeni uz zid.
Normativom vremena su obuhvaćeni i svi pomoćni radovi potrebni za kompletno izvođenje svake pozicije, kao i prijenos potrebnog materijala od mjesta uskladištenja do mjesta ugrađivanja, računajući da je materijal uskladišten na udaljenosti do 10 m od objekta. 
Blindit i ksilolit
Blindit i ksilolit se rade na podlozi od betona koju prije polaganja treba dobro očistiti, po potrebi čeličnom četkom i oprati, a zatim natopiti rastvorom magnezijklorida ili solne kiseline, da bi veza sa betonom bila što čvršća.
Blindit se radi kao podloga za ksilolit ili parket.
Na osušeni blindit se nanosi sloj ksilolita koji se izgleta, po izvršenom sušenju premazuje rastvorom boje i magnezijklorida, a zatim, poslije potpunog sušenja, premazuje rastvorom benzina, parketne masti i boje.
Otvori, izbočine, stupovi i slično, do 0,50 m2, ne odbijaju se.
Parketarski radovi
Parket se polaže na slijepi pod, blindit, beton ili cementnu košuljicu, koji moraju biti ravno izvedeni i suhi.
Parket mora biti potpuno ravan i horizontalno izveden, sa minimalnim spojnicama.
Svaka druga parketna daščica mora biti čavlima pričvršćena kroz žlijeb za podlogu, a ako se parket postavlja na blindit, mora se prikovati pocinčanim čavlima. Svaku daščicu pored zida treba pričvrstiti čavlima. Ukucavanje čavala u daščice radi se naizmjence. Kod parketa koji se polaže na "friz", tj. sa rubnim pojasom, sve daščice treba pravilno sasjeći i svaku treću daščicu učvrstiti perom u rubni pojas. 
Pri polaganju parketa na betonsku podlogu, daščice moraju dobro naleći u asfaltnu masu koja mora ispuniti sve žlijebove.
Novopoloženi parket mora se močiti i strugati.
Zabranjeno je struganje parketa na suho.
Izbočine i stupovi površine do 0,45 m2 i peći površine do 0,75 m2 ne odbijaju se.
Vinil-azbestne ploče i PVC podne obloge
Ova vrsta podnih obloga polaže se preko ravne betonske podloge ili cementne košuljice koje moraju biti kvalitetno i horizontalno izvedene. U slučaju da podloga nije izvedena dovoljno ravno ili ako se ljepilo i podloga ne podnose (da bi se dobio neutralni međusloj) , podloga se premazuje odgovarajućom masom za izravnavanje. Podloga može biti postavljena slobodno (plivajuća) ili sa čvrstom vezom za donji sloj (međukatnu konstrukciju).
Vinil-azbestne ploče se polažu u ljepilo, koje se prethodno nanese na podlogu, a prije polaganja azbestne ploče se moraju zagrijati na isti (ujednačen) stupanj zagrijanosti.
PVC podne obloge (bilo da su bez ili sa podlogom od filca, jute ili pjene) polažu se u ljepilo koje se prethodno nanaese na podlogu. Trake se polažu tako da se na spoju daje preklop od 3 cm, da rez na obje trake bude ispravan. Šav se spaja ispunjavanjem odgovarajućim ljepilom ili varenjem. Izbočine i stupovi do 0,50 m2 se ne odbijaju.
Tekstilne podne obloge
Ova vrsta podnih obloga je novijeg datuma i puno se primjenjuje. Njihova osobina je još uvijek u fazi ispitivanja i daljnjeg poboljšavanja. Zbog toga se daje detaljan opis i način polaganja tafting bukle tepiha, tipa "itison", kao jednog između mnogih vrsta tekstilnih tepiha. 
Tafting bukle tepisi, tipa "itison", sastoje se od dva lica, floza visine 8 mm jutane osnove i poleđine izrađene od šaum-kockaste gume, u ukupnoj debljini od 10 mm. Ovo je podni pokrivač i proizvodi se u širinama od 5,00 m1, a isporučuje se u rolama od 28-30 m.
Podloga na koju se postavlja "itison" je ravna armirano-betonska ploča preko koje je izrađena cementna košuljica u odnosu 1:3, debljine 3 cm (ploča d=14 cm). U prostoriji se postavlja trapezasta čamova letva dimenzije 3x5 cm. Ona ima ulogu vođice tokom izrade cementne košuljice, a za nju se i vrši fiksiranje tekstilnog poda.
Ove letve se polažu na sva vrata i u okvir dovratnika, kao i na prelazu toplo-hladni pod. Podloga prije polaganja mora biti suha, ravna i fino očišćena sa maksimalno 5 % vlage.
Tekstilna obloga mora imati dimenzije šire po 10 cm sa svake strane od najudaljenijih točaka prostorije. Zatezanje se vrši isključivo putem alata, specijalno namjenjenog ovoj vrsti polaganja poda. Ukoliko je "itison" sa debelim vlaknom flora, primjenjuje se prugasti zatezač tipa "tensomatik", dok se za tepih sa tankim vlaknom koristi koljenasti zatezač. Alatka je napravljena od glave sa čeličnim vrhovima i štange sa pokretnim regulatorom dužine, zavisno od veličine prostorije. Dužina čeličnih vrhova mora biti takva da oni dopiru do poleđine tepiha koji se polaže.
Fiksiranje tepiha obavlja se pomoću drvene, ugrađene letve i to čavlima na rastojanju od 5 cm, tako da se tepih razastre i zatim fiksira u obodne letve. Nakon zatezanja, oštrim nožem treba odstraniti višak tekstilne obloge po obodu prostorije.  
Prelazi između dva istorodna poda rade se na sredini dovratnika, vodeći računa o pravcu postavljanja tepiha (vezano za dezen). Šav se na tom mjestu kroji preklapanjem traka do 3 cm, tako da rez bude za oba komada istovremen. Potom se tekstilna traka, premazana odgovarajućim ljepilom ("rekord" ili "tigar" ljepilo za gumenu podlogu) postavi ispod izrezanog šava i dijagonalno se radi prikucavanje čavala na razmaku od 5 cm. Zatezanje u toku rada vrši se koljenastim zatezanjem. Kada se ljepilo veže za tepih, čavli se izvade. Ukucavanje čavala se vrši u već položenu drvenu letvu u cementnoj košuljici. Prelaz između dva raznorodna poda (topao-hladan) kao, na primjer ulaz u kupaonu, riješava se pomoću hrastovog praga. 
Vezu dva raznorodna poda u istom nivou treba izvesti mesinganom trakom širine 3 cm, debljine 3 mm ili PVC lajsnom 2x2 cm koju treba zaljepiti "tigar" ljepilom.
Ulazni odjeli, većinom nepravilnog oblika, iziskivali bi veliki rasap materijala ukoliko se kroje od jednog komada, te se zbog toga rade jednim šavom. S obzirom na otežanu mogućnost zatezanja , zbog nepravilnog oblika, "itison" treba lijepiti za osnovu neoprenskim ljepilom koje se nanosi na podlogu.
Nakon polaganja tepiha u prostoriji, treba je obodno opšiti drvenim, profiliranim lakiranim letvama dimenzija 2x2,5 cm, koje se na rastojanju od 50 cm prikivaju za podlogu.
Dati normativi vremena i materijala odnose se na tekstilne obloge, a ne i na izradu podloge od cementne košuljice. Kod mjerenja i obračuna, izbočine i stupovi do 0,50 m2 se ne odbijaju.


(24.08.2007.)

VAŽNO!!! OD 01.04.2010. OBAVEZNO ENERGETSKO CERTIFICIRANJE NOVIH ZGRADA


- GIPSKARTONSKI RADOVI
- TEŽINE METALNIH ELEMENATA 1
- TEŽINE METALNIH ELEMENATA 2
- TEŽINE METALNIH ELEMENATA 3
- FASADERSKI RADOVI I CIJEVNA SKELA
- ZIDARSKI RADOVI
- ŽBUKANJE
- ARMIRAČKI RADOVI
- BETONSKI RADOVI
- ZEMLJANI RADOVI
- TEŽINE GRAĐEVINSKOG MATERIJALA
- RUČNI UTOVAR I ISTOVAR
- TESARSKI RADOVI
- TARACERSKI RADOVI
- STAKLOREZAČKI RADOVI
- HIDROIZOLATERSKI RADOVI
- LIMARSKI RADOVI
- IZVEDBA I OBRAČUN GIPSARSKIH RADOVA (ZIDOVI)
- IZVEDBA I OBRAČUN POKRIVAČKIH RADOVA
- IZVEDBA I OBRAČUN SOBOSLIKARSKIH RADOVA
- ARMATURNE TABLICE
- IZVEDBA I OBRAČUN KERAMIČARSKIH RADOVAPretraži vijestiBono d.o.o., bojana@bono.hr
KONTAKT: Fax 01 29 30 133, GSM 098 19 32 570